pet. apr 26th, 2024

U okviru projekta Unified team, koji realizuje Ekonomsko-ugostiteljska škola, uz podršku Opštine Nikšić, učenici i profesori te vaspitno-obrazovne ustanove sa kolegama iz Muzičke škole Dara Čokorilo su, u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić, organizovali muzičku radionicu.

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić bio je domaćin muzičke radionice koju su organizovali učenici i profesori Ekonomsko – ugostiteljske škole. Riječ je o jednoj od aktivnosti projekta Unified team, koji je na ovogodišnjem Konkursu lokalne uprave za finansiranje projekata u oblasti omladinske politike podržan sa 4 hiljade 900 eura, kazala je prof. Milica Kovačević, koordinatorka Projekta:

„Prva aktivnost je bila prezentacija našeg kluba kao primjera dobre prakse u ostalim srednjim školama. Mi smo, tim povodom, posjetili Prvu srednju stručnu školu, Srednju stručnu školu, Gimnaziju i srednjoškolce u Muzičkoj školi Dara Čokorilo, predstavili se, i sad u okviru Projekta zajednički realizujemo određene aktivnosti. Imali smo dvije kreativne radionice koje smo realizovali u našoj školi gdje su mladi oslikavali majice, slikali na platnu, bavili se kolažom, čestitkama, ukrasnim pismima.“

Umjetnički radovi nastali na kreativnim radionicama su, u vidu poklona, uručeni korisnicima Dnevnog centra:

„Cilj samog Projekta je umrežavanje, podizanje vannastavnih aktivnosti na viši nivo, u skladu sa intereovanjima mladih. Osluškivali smo njihove ideje, trudili se da se po tim idejama vodimo, i zaista se pokazalo da je kreativna radionica i ovo danas nešto sjajno, jer su mladi zaista sjajno odreagovali na sve ove aktivnosti koje su na kraju iz njihovih ideja proizašle. Mi smo danas donijeli te majice da poklonimo korisnicima, ukupno 20, koje su njihovi vršnjaci i nešto mlađi pripremili za njih za Novu godinu i 20 novogodišnjih poklona.“

Druženje srednjoškolaca i korisnika Dnevnog centra muzički su obojili gitaristi Marko Lazović, Vladimir Kecojević, Ivan Burić i Aleksandar Bojović., učenici Muzičke škole Dara Čokorilo.

„Rado smo se odazvali na poziv organizatora i koordinatora projekta Unified team da se umrežimo u jednu zajedničku aktivnost kako učenika tako profesora i stručnih saradnika, kojima i sama pripadam, kao i djece sa posebnim obrazovnim potrebama, bez obzira na obrazovni profil, bez obzira da li neko pripada svjetu umjetnosti, neko izučava zanate, ekonomsku školu itd. Postoje zaista tačke na kojima mladi ljudi mogu da grade svoje zajedništvo bez obzira na različitosti bilo kog tipa. Pokazali su na zajedničkim aktivnostima, i kreativnoj radionici kroz oslikavanje, crtanje čestitki, štampanje itd., da su oni, ustvari, samo jedan dio grupacije mladih koji imaju mnogo više dodirnih tačaka nego različitosti. I pravo mi je zadovoljstvo što je Muzička škola dio ovog projekta.“, kazala je psihološkinja Ranka Božović.

Naredno druženje članova Unified tima planirano je sledeće sedmice, kada će biti organizovana sportska radionica.

Izvor: rtnk.me