sub. apr 20th, 2024

U našoj školi je, kao rezultat timskog rada psihološkinje Ranke Božović i profesorice Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Bojane Obradović, održana radionica na temu Bijes i načini da se prevaziđe.

Učenici prvog razreda srednje škole sa psihološkinjom Božović govorili su o osjećaju ljutnje, srdžbe, bijesa i gnijeva na osnovu sopstvenog iskustva i iskustva iz svoje okoline. Navodili su primjere, sarađivali i praktično primijenili psihološka uputstva o načinima kako da ljutnja ne izmakne kontroli i pretvori se u destruktivno osjećanje ili ponašanje.

Naša psihološkinja je kroz nekoliko zanimljivih igara objasnila učenicima da je ljutnja prirodan osjećaj koji treba znati kanalisati, otpustiti na pravi način, suočiti se sa problemima i znati prepoznati emocije kako kod sebe, tako i kod drugih. Učenici su istakli da im je radionica pomogla da bolje shvate psihološko tumačenje pojave sa kojom su se već posredno ili neposredno suočavali.

Radionica je bila dobar primjer kako se razgovor o Homerovoj ,,Ilijadi” i Ahilovoj srdžbi na časovima književnosti može nastaviti kao razgovor o psihološki bitnoj temi. Takođe, radionica je primjer dobro ostvarene korelacije predmeta, kao i primjer otvorenog pristupa nastavi koja je prilagođena povezivanju sa savremenim tokovima u društvu i sa praksom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *