čet. apr 18th, 2024

Profesori naše škole Ivanka Muhadinović, Ivana Pešić i Filip Vučić održali su koncert na kom su sa publikom podijelili interpretacije djela Šuberta i gruzijskog kompozitora Taktakišvvilija. Koncert je izveden i u Crkvi Svetoga duha u Kotoru.

Izvođači su dali svoje osvrte na pripreme za koncert i same kompozicije :

Nastojeći da pratimo Šubertiv tok misli, a želeći da i publika to razumije, bilo je važno da na koncertu prvo bude izvedena pjesma ‘Suvo cvijeće’ za glas i klavir, kao model po kome je godinu dana nakon komponovanja ciklusa pjesama nastao i ovaj komad.

Zbog toga je prvi dio našeg koncerta bio koncipiran kao spoj ova dva djela.

U svakom smislu različita, _Sonata za flautu i klavir_ (1966.) gruzijskog kompozitora Otara Taktakišvilija, trebalo je da predstavlja kontratežu prvom dijelu koncerta.

Prepuna humora, žarkih boja, živopisnih ritmova i motiva iz gruzijskih narodnih pjesama, i kadikad mračnih tema koje je mogao da napiše samo kompozitor koji je stvarao u sovjetskom periodu, ovo djelo predstavlja veliku dragocjenost među sonatama pisanim za ovaj sastav.

prof. flaute Ivanka Muhadinović

” Poziv na saradnju je potekao od strane mlade i talentovane koleginice Ivanke koja je kreirala odnosno koncipirala program u cjelini. Nije sebe stedjela u idejama, organizaciji; osmislila je sadržaj kao i cijeli tok koncerta. Došla je na sjajnu ideju da uključi kolegu Filipa Vucica, perspektivnog baritona koji je uobličio i upotpunio događaj svojim izvođenjem.

Moje je zadovoljstvo i ogromna čast saradjivati sa ljudima od kojih uvijek možete naučiti mnogo, koji pomjeraju vaše granice i otvaraju vidike i time podstiču da budete bolji.

Koncert u Niksicu je bio poseban doživljaj. Zahvalnost dugujem porodici, prijateljima i kolegama koji su došli, direktorici nase skole g-dji Sanji Radulović, svima koji su, kao i do sada, bili prisutni da nas podrže i podjele utiske. Svaka kritika je u mnogome dobrodosla, bilo da je pozitivna ili negativna.

Koncert u Kotoru je imao, takodje, svoju draž. Crkva sv. Duha je poznata po dobroj akustici, lijepom i prijatnom ambijentu za nastup koji su, svakako, upotpunili učenici škole ” Vida Matjan” kao i kolege iz pomenute škole. Zahvalnost za realizaciju koncerta dugujem direktoru muzičke škole g-dinu Mihailu Lazareviću i ovim putem mu zahvaljujem na srdačnoj dobrodošlici i gostomprimstvu.

Dalje se nadam saradnji sa pomenutim kolegama, i nekom budućem projektu na radost i zadovoljstvo, kako lično tako i profesionalno.

Na koncu, ako smo uspjeli makar jednu dušu da dotaknemo našim izvodjenjem, naša srca će biti i vise nego puna.”

mr kamerne muzike Ivana Pešić

Njemacka solo pjesma kao forma, za svakog operskog izvodjaca, predstavlja izazov, jer zahtjeva odmjerenost, preciznost i veliko tehnicko umijenje. Sve ovo su ujedno i kvaliteti koji se jasno prepoznaju u radu sa koleginicom Ivanom Pešić i Ivankom Muhadinovic. Narocito zadovoljstvo predstavljale su probe na kojima smo radili na ovom koncertu, iako sam pjevao kao gost,lijepo je vidjeti muzicare koji se bore ds sredinu u kojoj zive oplemene nekim novim sadrzajima, jednostavno dijele emoc

Filip Vučić, prof. solo pjevanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *