uto. mar 19th, 2024

13. Međunarodni muzički festival “Harmonika Fest”, održan je od 25. do 27. maja u Tivtu. Ugostio je eminentne umjetnike i najveće pedagoge iz svijeta klasične muzike.

Festival je otvoren koncertom Tria Variete Montenegro, koji čine Miroslav Ilić (Harmonika), Dijana Orlandić (Flauta), Petar Dobričanin (Gitara).

Nakon njih nastupio je mladi umjetnik iz Italije, Emanuele Viti, pobjednik tri najveća svjetska takmičenja za harmoniku “PIF Castelfidardo”, “Cup Mondiale” i Internacionalno takmičenje harmonikaša u Kligentalu.

Tokom festivala održano je i predavanje dr Zorana Božanića o Bahovoj muzici, kao i master class profesora Dariusa Baszaka.

Učenici naše škole su se predstavili svojim sjajnim nastupima i postigli zapažene rezultate u disciplinama: Harmonika solo, Kamerna muzika i Orkestar.

Harmonika solo

Pretkategorija

Bogdan Miljanić – I nagrada, klasa prof. Vesna Šarac;

Karadžić Blagoje – I nagrada, klasa prof. Ljiljana Radović;

I kategorija

Bataković Jakša – I nagrada, klasa prof. Ljiljana Radović;

II kategorija

Maja Božović – II nagrada, klasa prof. Ljiljana Radović;

IV kategorija

Luka Miljanić – II nagrada, klasa prof. Vesna Šarac;

Kamerna muzika II kategorija

Trio Vuk Vujačić, Simona Knežević, Milena Radulović – I nagrada, klase prof. Vesna Šarac, prof. Ivana Ćućić i prof. Mira Der

Duo flauta

Anica Radulović i Hana Jauković – III nagrada, klasa prof. Milena Bojović

Kamerna muzika III kategorija

Duo Bjanka Minić, Nađa Spasojević – II nagrada, klasa prof. Ivana Pešić i prof. Nada Glomazić

Trio Anastasija Čalak, Knežević Magdalina i Maja Mijanović – I nagrada, klasa prof. Anđela Milićević

I kategorija

Orkestar harmonika – I nagrada, klasa prof. Vesna Šarac;

Takmičare su ocjenjivali poznati profesori i izvođaci: prof. Radomir Tomić, prof. Vojin Vasović, prof. Miljan Bjeletić, dr Zoran Božanić, Dariusz Baszak (Poljska), Vasilev Vasilij (Rusija), Gintaras Mameniškis (Litvanija), Slaviša Perić (BiH), Bojan Martinović (CG), Tatjana Krkeljić (CG), Misha Berkut (Rusija), Miroslav Ilić (CG), Ana Bjeletić (CG).

Osim mentorstva, naši profesori uzimaju učešće u organizaciji festivala (Vesna Šarac), i kao i u žiriju festivala (Ana Bjeletić).

Ovaj festival je vjetar u ledja, podrška i vjera da se muzika, harmonika u Crnoj Gori sve više njeguje i da naši mladi umjetnici već osvajaju i svjetsku muzičku scenu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *