sub. jul 20th, 2024

“Mjesta u svim opštinama ima za sve učenike koji završavaju osnovnu školu”, kazali su iz Ministarstva prosvjete

Ministarstvo prosvjete objavilo je danas Konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, kazali su iz tog ministarstva.

Prijava na Konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu podnosi se 26, 27. i 28. juna 2023. godine (od 0 do 24 časa) i 29. juna 2023. godine (do 15 časova). Prijava se podnosi elektronski, na adresu www.upisi.edu.me.”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Mjesta u svim opštinama ima, kako su kazali, za sve učenike koji završavaju osnovnu školu.

“U školskoj 2022/2023. godini osnovnu školu završilo je 7.538 učenika, od čega je 276 učenika osnovnu školu završilo na albanskom jeziku, osnovnu školu u privatnim osnovnim školama na engleskom jeziku završila su 52 učenika i na ruskom jeziku 28 učenika. Broj upisnih mjesta u Konkursu je oko 9.000, od čega na programima gimnazija broj upisnih mjesta je 2.632 učenika, na programima stručnih škola u trogodišnjem trajanju broj upisnih mjesta je 2.334. Ostalo su upisna mjesta na programima u četvorogodišnjem trajanju, uključujući i programe iz oblasti umjetnosti”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se na Konkurs za upis u I razred srednje škole prijavljuju kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.

“U toku trajanja roka za podnošenje prijava za upis u školu, komisija je dužna da svakog dana u 16 časova objavi ažuriranu rang listu kandidata, prijavljenih do 15 časova toga dana, a radi njihovog informisanja o mjestu na rang listi”, saopšteno je.

Bodovni limit za upis učenika u obrazovne programe u četvorogodišnjem trajanju i u gimnazije nije se mijenjao, kazali su iz Ministarstva, u odnosu na prethodne godine.

Za upis u četvorogodišnju stručnu školu bodovni limit je 48 bodova, za upis u gimnazije bodovni limit je 60 bodova. Kao poseban uslov za upis u odjeljenje specijalsitičke gimnazije- matematičke, potrebno je da kandidata na eksternoj provjeri znanaja iz Matematike ostavri ocjenu odličan u najmanje dva razreda trećeh ciklusa osnovne škole. Kao poseban uslov za upis u odjeljenje specijalističke gimnazije – filološke, potrebno je da kandidat na eksternoj provjeri znanja iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti odnosno maternjeg jezika i književnosti ostvari ocjenu dobar i iz stranog jezika, kao nastavnog predmeta koji je izabrao, ostvari ocjenu odličan u najmanje dva razreda trećeg ciklusa osnovne škole”, navodi se.

Za upis u gimnaziju u kojoj se nastava izvodi na stranom jeziku kandidat u posljednjem ciklusu osnovne škole, kako se navodi, treba da ima ocjenu odličan iz stranog jezika na kojem se izvodi nastava.

Pripadnik romske i egipćanske populacije ostvaruje, dodali su, dodatnih šest bodova po principu afirmativne akcije.

“Ove školske godine programi specijalističke gimnazije za učenike-sportiste, pored Podgorice i Nikšića, po prvi put će se realizovati u više opština i škola na teritoriji Crne Gore i to u Budvi, Bijelom Polju, Golubovcima i Pljevljima”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Odjeljenja filološke gimnazije, dodali su, ukoliko bude interesovanja učenika, formiraće se u gimnazijama u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima i Kotoru kao i u Srednjoj mješovitoj školi u Herceg Novom.

“U zavisnosti od interesovanja učenika, odjeljenja matematičke gimnazije, formiraće se u gimnazijama u Podgorici, Nikšiću i Pljevljima”, navodi se u saopštenju.

Učenici koji žele da se obrazuju po programima stručnog obrazovanja, kazali su oni, imaju mogućnost da biraju između 70 različitih programa u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju.

“U novoj školskoj godini prvi put će biti u primjeni, pored ostalih, programi Tehničar za dizajn i kompjutersko konstruisanje u mašinstvu, Tehničar za konvencionalne i CNC tehnologije mašinske obrade, CNC operater, Agrotehničar, Operater štampe i grafičke dorade kao i ostavremenjeni programi Elektotehničar energetike, Zdravstveni tehničar, Grafički tehničar, Tehničar zaštite životne sredite, Tehničar drumskog saobraćaja i drugi”, saopšteno je.

Učenici koji se obrazuju u obrazovnim programima u trogodišnjem obrazovanju imaju mogućnost obrazovanja u dualnom obliku, dodaje se u saopštenju, uz zaključivanje individualnog ugovora o obrazovanju sa poslodavcem.

“Učenik u dualnom obliku obrazovanja ima pravo na naknadu. Visina naknade iznosi za prvu godinu obrazovanja najmanje 10%, za drugu godinu obrazovanja najmanje 15%, a za treću godinu obrazovanja najmanje 20% od prosječne neto zarade u Crnoj Gori. Zakonom o stručnom obrazovanju propisano je da se Budžetom Ministarstva obezbjeđuju sredstva za naknade učenicima prvog i drugog razreda u dualnom obrazovanju. Naknade u trećem razredu su obaveza poslodavca”, saopšteno je.

U Konkursu je, dodali su, za svaku školu označeno koji je obrazovni programi moguće realizovati u dualnom obliku obrazovanja.

“Dodatne informacije o dualnom obliku obrazovanja učenici mogu dobiti u školi”, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *